Zenuwcellen en neurotransmitters

Om het Rapport Pennings te kunnen volgen is het belangrijk enige basiskennis van de hersenen te hebben. Hieronder worden enkele basisprincipes behandeld. Mocht je deze kennis al paraat hebben, dan kun je meteen doorgaan naar de uitleg van de Inleiding van het Rapport Pennings.
Onze hersenen zijn opgebouwd uit cellen. De cellen in de hersenen heten zenuwcellen, ook neuronen genoemd. Zenuwcellen bestaan uit een cellichaam met verschillende korte uitlopers (de dendrieten) en één lange uitloper (het axon).


 

De taak van de hersenen is het verwerken en het regelen van informatie uit het lichaam en de omgeving. Deze informatie wordt van cel op cel overgedragen en verplaatst zich op deze manier door onze hersenen. De informatie bestaat uit een elektrisch stroompje dat vanaf het begin van de zenuwcel (een dendriet) naar het uiteinde van de cel (de axonuiteinden) loopt. Daar wordt de informatie overgedragen aan dendrieten van de volgende cel. Tussen een axonuiteinde van de ene cel en een dendriet van de volgende cel bevindt zich een kleine open ruimte, de synaptische spleet. Door deze open ruimte tussen de cellen kan het stroompje met informatie niet zomaar op de volgende cel overgedragen worden. Dit kan wel met bepaalde overdrachtstoffen, de neurotransmitters.

Neurotransmitters
Uitleg Rapport Pennings: Hoofdstuk 1 Inleiding